TOP strategije “influencer” marketinga

Ste že slišali za “influencer marketing”? Se sprašujete, koliko plačati posameznemu bloggerju, da objavi vaš super produkt, storitev? Na kakšen način predstaviti vaš produkt ali storitev? Zakaj se tega načina prodajne in PR strategije sploh posluževati in kje najti prave profile ljudi za promocijo vaše blagovne znamke?

Influencer marketing strategije so plačane oblike promocije, ki skozi oči posameznika predstavljajo izkušnjo, ki jo je le ta imel s koriščenjem vaše ponudbe.

Velikokrat niti ne veste, da je objava plačana in prav je tako.

Dr. Jonah Berger, avtor knjige Contagious je osebo, ki jo imenujemo “influencer” imenoval tako:

“Individuals who work in their category or are truly knowledgeable, passionate and authentic and are seen as a trusted source when it comes to recommendations for what to buy.”

Infulencerji so tudi vse zvezde iz sveta športa, filma, glasbe, mode – vse velike osebnosti, ki jih gledamo na TV zaslonih, revijah, ki krasijo jumbo plakate.

Vendar ne govorim o tovrstnih zvezdah in “influencerjih”, saj si promocijo z njimi verjetno ne morete privoščiti.

Pa tudi, če bi si jo lahko, je vprašanje, ki se skriva za tem: “Ali se vam to res splača?”

Se vam splača najeti Peter Prevca, tako kot 10 drugih podjetij v času, ko je le ta na vrhuncu in se vse vrti okoli skokov ter narediti kampanjo z jumbo plakati? Tako ali tako se ve, da je Peter plačan za to, da je na plakatu in taka kampanja nima prave kredibilnosti.

Dandanes je vsak posameznik neke vrste “influencer”, s svojim sporočanjem na socialnih omrežjih, spletnih straneh pa vpliva na odločitve vrstnikov, oboževalcev, sledilcev …

Profili na Instagramu, Facebooku, Youtubu postajajo učinkoviti prodajni kanali tudi za blagovne znamke in podjetja kot ste vi.

Odličen način promocije pri dejavnostih turizma, gostinstva, lepotnih storitev, modnih produktov, kozmetike, ipd.

 

Presenetljivo je to, da za dobro promocijo vaše blagovne znamke ne potrebujete najeti Instagramerja z milijon sledilci. Po podatkih, ki jih je objavilo podjetje HelloSociety je to celo slaba poteza.

Namreč za kar 60% več interakcij na objavo beležijo “micro influencerji”, kamor pašejo profili z manj kot 30.000 sledilci.

Micro-Influencers-Infographic-890-2017

Na profilih, ki beležijo več 100.000 ali celo 1.000.0000 sledilcev boste resda prišli pred oči večjemu številu uporabnikom, vendar tem uporabnikom ne bo mar za vas.

“Influencerji” z manjšimi občinstvi imajo z njimi ponavadi bolj pristen odnos, vidimo večjo lojalnost in posledično večji “engagement.

V nadaljevanju tega zapisa vam zaupam, kako se lahko lotite načrtovanja, raziskovanja ter merjenja učinkovitosti vaše “infulencer” marketing strategije.

Pa pojdimo po korakih.

 

# 1 IZBERITE PRAVI PROFIL “INFLUENCERJA” in PLATFORME

Da bi lahko definirali, kdo je pravi ambasador vaše blagovne znamke, morate najprej razdelati, kdo je vaša idealna stranka? Kje se zadržuje na spletu, katero socialno omrežje uporablja, katerim profilom sledi in kaj všečka, deli. Kakšna je njena identiteta, kaj ceni, kakšne probleme ima ipd.

Pri tem vam bo v pomoč akcijski vodič “Moja idealna stranka”, ki si ga lahko popolnoma brezplačno prenesete TUKAJ.

 

Vprašajte se, ali lahko vsebina, ki jo določen profil bloggerja ali influencerja ustvari okoli vašega produkta / storitve resonira s trenutno vsebino, ki jo ta že ustvarja.

Ali ima potencial vpliva na sledilce?

 

Poglejte kakšno bazo sledilcev in pa kakšen engagement na objave prejema.

Profili z več sledilci in obiskovalci bodo naravno tudi dražji, zato morate imeti v glavi točen budget kampanje, ki ga boste namenili prav temu.

Preverite tudi, če že sodelujejo s kakšnim podobnim “brandom” kot ste vi sami, kako uspešni so pri predstavitvi njihovih izdelkov in kakšen “engagement” prejmejo na tovrstne objave.

Ne želite si najeti “influencerja”, ki sodeluje s preveč podjetji, saj kaj kmalu relevantnost in kredibilnost tovrstnih objav pade.

Kje ga najti?

1) Poiščite ga ročno

Na Facebooku

Uporabite polje za iskanje in vpišite neko ključno besedo po kateri želiti iskati vaše infulencerje. Obkljukate lahko dodatna polja za filtracijo med uporabniki (da vam recimo prikaže le strani, ki so jih všečkali vaši prijatelji, pa recimo samo skupnosti, posameznike in ne blagovne znamke).

slika večja 1

slika 2 večja

 

Na Instagramu

V iskalno polje lahko vpišete ključne besede, ki iščejo po imenu, hashtagih ali lokacijah. Na ta način lahko najdete zanimive profile.

Če ste dokaj uveljavljena blagovna znamka in že aktivno ustvarjate vsebine na Instagramu, potem imate verjetno tudi neko solidno bazo sledilcev.

Lahko iščete tudi med njimi, še posebej bodite pozorni na ključne besede, ki so morda sestavni del njihovega imena.

Recimo > Jernej’s kitchen, Cristina Fully Raw – oba imena že v imenu nakazujeta na področje ustvarjanja vsebin – torej hrano, kuhanje, recepte.

 

Na YouTubu

Iskanje po YouTube kanalu bo najbolj učinkovito kar direktno preko Googla, saj vam bo v kategoriji videjev prikazal YouTube posnetke za točno določeno vrsto iskanja.

slika 3

 

2) Najemite agencijo, specializirano za vplivnostno komuniciranje

Pri nas sem našla agencijo Diogeno, ki se ukvarja s povezovanjem influencerjem in brandom, dogovarjanjem plačila, frekventnosti objavljanja ipd.

Najdete jo tukaj: https://diogena.si/

 

3) Poiščite ga s pomočjo aplikacij

Če ste večji “brand”, ciljate na tujino in vam zgoraj navedene smernice za iskanje ne ustrezajo, potem vam priporočam, da uporabite eno izmed aplikacij, ki so ustvarjene prav z namenom povezovanja blagovnih znamk z influencerji.

slika 4

 

# 2 ZASTAVITE PAMETNO IN SLEDLJIVO METRIKO USPEHA

Kako boste vedeli, ali je vaša kampanja učinkovita?

Najprej se vprašajte, kaj je cilj vaše kampanje?

  • Povečati bazo sledilcev in prepoznavnost blagovne znamke
  • Povečati prodajo določenega produkta
  • Pridobiti obisk na stran in povečati email bazo

 

Sodelovanje z “influencerji” naj bo zastavljeno dolgoročno. Od ene same objave, ne morete pričakovati prelomnic v vašem poslu, zato je utopično pričakovati, da boste v zameno za eno samo omembo dosegli vse vaše ambiciozne cilje.

 

Zagotovo pa je namen, da ima takšno plačano komuniciranje učinek na vseh nivojih, zato beležite vsako potezo, objavo v vaša analitična orodja in primerjajte kazalce uspeha pred in po akcijah.

 

Primer sledenja podatkom:

V Google Analytics lahko recimo vstavite opombe (ang. annotation), kot recimo objava na X Instragram profilu, objava na blogu X bloggerja. In potem na koncu meseca ali pa celo daljšem časovnem obdobju vidite nek vzorec povečanja obiska, nakupov in drugih konverzijskih ciljev na spletnem mestu.  

Podobno lahko v kampanji povečanja sledilcev in prepoznavnosti blagovne znamke merite v znotraj Instagram in Facebook javnega poslovnega profila, le da si boste te podatke, skupaj z objavami beležili v recimo excel tabeli.

Če komunicirate na Instagramu, uporabite kakšen #hashtag, ki reprezentira vašo blagovno znamko, saj s tem lahko vidite, kje so ti hashtagi uporabljeni. To seveda ne morete pričakovati že takoj na začetku vaše poti, vendar kasneje, ko imate uveljavljen profil in si uporabniki želijo, da jih povezujejo z vami.

 

 # 3 STRATEŠKO NAČRTUJTE KAMPANJO, VSEBINSKI DEL PREPUSTITE NJIM

Sedaj, ko imate zastavljen cilj bo marsikaj lažje.

V večini primerov bodo bolj delovale objave, ki so naravne, ki nimajo nobene prodajne konotacije, vendar izgledajo kot čisto običajna objava.

Na spodnjih primerih lahko dobite idejo, kako bi vaše sodelovanje z influencerjem izgledalo in na kakšen način bi komuinicirali.

Ampak pozor!

Vsebino prepustite njim, način kako želijo predstaviti vaš izdelek naj opredelijo sami.

 

Primeri

 Primeri so skoncentrirani bolj na Instagram newsfeed, vendar to ne pomeni, da morate svoj fokus omejiti le nanj. “Influencerji” so lahko obiskani in brani blogi, poslušani podcasti, gledani YouTube kanali, Facebook profili. Ne pozabite tudi na Instagram story-je, ki jih lahko “influencerji (s 10k+ sledilci) usmerijo direktno na vašo spletno stran.

 

V primerih, navedenih spodaj nisem seznanjena z načini plačila in specifikami dogovorov, gre bolj za moj pogled na to in pa predvidevanja, ki vam lahko odprejo obzorja, kako takšne oblike sodelovanja lahko vpeljete v vaš komunikacijski splet.

 

1)“WIN-WIN”

Smoothie_swan je objavila super barvit in zdrav recept za nosečke, s tem pa elegantno predstavila Baobab superživilo, znamke Organic Burst, ki je odličen vir C vitamina in železa, kar vsaka nosečka potrebuje.

Organic Burst ima pravtako lojalno in veliko bazo sledilcev, zato recepte teh objavi tudi na svojem profilu. Na drugi sliki je prikazan drugi primer, oziroma druga kreacija vendar iste osebe, istega IG profila.

slika 5

slika 6

 

2) AMBASADOR-ka

Ljubiteljica lepih dizajnerskih stvari in arhitekture je tudi ambasadorka kopalnih kadi Vikingbad, kar lahko vidite že v opisu njenega profila. Objavi tudi kakšne druge blagovne znamke, ki niso povezane direktno z njimi, kot recimo sedež Sackit na objavi spodaj.

V plačani objavi tudi označi profil blagovne znamke Sackit.

slika 7

slika 8

Na tem primeru FB profila Fully Raw vidimo, da ima Kristina predstavljen Vitamix blender kot svoj izdelek znotraj FB zavihkov in tokrat v obliki nagradne igre.

slika 9

 

3) PARTNERSTVO plačano po proviziji

Tukaj je dejansko največ prostora za vaš zaslužek, saj so “influencerji” plačani po proviziji. Vendar morate razmeti nekaj – sami morajo videti to priložnost v prodaji vaših izdelkov in storitev, mora sovpadati s tem kar počnejo, kar že komunicirajo.

Vi pa morate na drugi strani postaviti sistem, ki bo pravično in natančno meril prodajo.

Vsak partner tovrstnega načina sodelovanja, prejme “affiliate link”, preko katerega se za vsak prodan izdelek vidi kdo je za to zaslužen – iz kje je promet na vašo spletno trgovino prišel. Seveda obstajajo tudi drugi načini sledenja (recimo kode za popust ipd).

 

Kot vidimo na spodnjem primeru, objava vključuje jasen poziv k akciji – k nakupu.

To opravičuje tudi ekskluzivni popust, ki ga dobijo njene sledilke pri nakupu izdelkov.

slika 10

 

4) PRISRČNO, pozorno darilo

Vaš produkt je lahko tudi lepo darilo nekomu, ki že samo po sebi sproži viralnost – spodbudi, da oseba, ki je na socialnem omrežju ali “online” kanalu tudi “influencer” to deli s svojimi oboževalci. Tega seveda ne morete zahtevati, niti načrtovati. Podarite nekaj iz srca in morda se vam bo to tudi izplačalo.

slika 11

 

5) “CO-BRANDING” nagradna igra

Nagradne igre so super za to, da se približate svetu uporabnikov, ki jih želite doseči. Nagradne igre imajo same po sebi viralni efekt, lahko pa vključite tudi dodatne pogoje (recimo, da morajo slediti določenemu profilu, označiti 3 prijateljice ipd.).

slika12

slika 13

 

6) Podarite izkušnjo

To še posebej deluje v turističnih in hotelirskih dejavnostih, promocijah kraja, v letalski industriji, v gostinstvu.

Kje dobivate ideje kam iti za vikend?

Verjetno vam kakšna pride na pamet ravno zato, ker ste zasledili super fotke na enem izmed profilov, ki mu sledite na Instagramu. Je res?

 

Poglejte si primer Instagram feeda CoolFotra, ki je skupaj s svojo družino preživel nepozaben vikend v hotelu Lifeclass, pri tem pa posnel zelo spontane in sproščene slikice.

slika 14

 

#4 VZPOSTAVITE KOMUNIKACIJO in SE DOGOVORITE ZA NAČIN PLAČILA

V večini primerov vam svetujem, da se z “influencerji” (ko je le to mogoče) srečate osebno. Morate vedeti nekaj – če bodo oni nad vami in nad vašo ponudbo navdušeni, se bo to čutilo tudi v objavah. Zato sta osebna nota in odnos pri tem zelo pomembna.

Resnost in angažiranost pa sta tudi odvisni od načina plačila.

Cene so seveda zelo različne in se gibajo nekje med plačilom v izdelkih do 400€ / mesec v Sloveniji. Številke v tujini in pri večjih profilih postajajo ogromni.

Že v zgornjih primerih je bilo nekaj načinov omenjenih, sedaj pa jih bomo še enkrat strnili:

 

PLAČILO NA OBJAVO – lahko se dogovorite za količino mesečnih objav in pa ceno na posamezno objavo. Cena je seveda odvisna od števila sledilcev, obiskanosti spletne strani, ipd.. Recimo, da ima vaš influencer 5000 sledilcev na Instagramu in nekje 3000 mesečnih obiskovalcev na blogu. Pri rednih 5 mesečnih objavah na Instagramu in eni objavi na blogu, vas to ne bi smelo stati več kot 200-300€ / mesec.

 

PLAČILO NA PROVIZIJO – če prodajate oblačila, kozmetiko, hrano ipd., ali druge kul izdelke, lahko razmislite, kako bi “influencerja” še dodatno motivirali, da objavlja vaše produkte. Je to morda z izplačevanjem provizije, vezano na prodajo? Kot omenjeno v primerih zgoraj bo takšen način prodaje bolje deloval v primerih, kjer je vključen kakšen ekskluziven popust z uporabo kode “influencerja”.

 

PLAČILO V IZDELKIH / STORITVAH – tukaj gre večinoma za kratka sodelovanja, za eno ali dve objavi. Ko recimo podarite knjigico Mali Junaki novopečeni mamici, bo ta z veseljem objavila to na svojem Instagramu. In v tem kontekstu je takšno sodelovanje tudi smiselno (za moje pojme), saj preveč objav na temo te knjigice nima prav nobenega smisla.

Plačilo v izdelkih in storitvah lahko pride v poštev tudi, ko imate široko izbiro, ogromno bazo sledilcev in je takšno sodelovanje za oba win-win (recimo Organic Burst in Smoothie_swan v prvem primeru).

 

KOMBINACIJA VSEGA – seveda je priporočljivo, da vključite v sodelovanje vse benefite, ki jih lahko eni in drugi od takšnega sodelovanja imate. Oziroma, da kot marketingarji kombinirate vse vrste sodelovanja – dolgoročna, enkratna ipd.

 

Sedaj pa ste na vrsti vi.

Prosim, zaupajte mi v komentarju spodaj – ali imate kakšne izkušnje z “influencer” marketing strategijami? Dobre ali slabe?

Kakšen je vaš pogled na to in ali mislite, da lahko to uporabite za promocijo vaših produktov/storitve?

Napišite kako.

 

Se vam je zdela objava zanimiva in koristna še za koga?

Naredite mu uslugo in delite ta zapis z njim.

 

Hvala za pozornost in “se bereva” spet naslednji teden.

 

Pozdravček,

Maja