Strategija, ki bo izboljšala vaše Facebook oglase

Dobrodošli v leto 2017 in s tem v novo serijo zapisov na strani Maja’s MARKETING LAB.

Resnično sem pogrešala najine učne ponedeljke in pisanje zapisov, ki vam pomagajo, da v svojem poslu postanete bolj samozavestni, da se marketinga ne branite z “vsemi štirimi” in, da v vaš posel vpeljete preverjene formule, ki vam povečajo prodajo, prepoznavnost blagovne znamke in optimizirajo vaš spletni nastop.

Danes sem se posvetila eni izmed strategij za Facebook oglaševanja in vam zaupala trike za boljši odziv na oglas, povečano možnost konverzije in način testiranja, ki vam zagotavlja, da za najmanjši vložek dobite največ podatkov.

Sama delam s podjetji, katerih je cilj povečanje prodaje na spletu, zato so kampanje optimizirane za konverzijo in ne ‘engagement’ (všečki, komentarji, delitve).

Tudi pri Facebook oglasih skoraj vedno prakticiramo cilj ‘povečanje konverzije na spletni strani (prvi korak pri kreiranju oglasov).

Zakaj je optimizacija kampanje in izbor cilja pomembna?

Velikokrat prejmem vprašanja, zakaj je bil recimo velik odziv na oglase, pa vendar ni bilo nobene prodaje na spletni strani?!

Eden izmed razlogov je lahko izbira cilja in optimiziranje kampanje, ki jo določite na samem začetku.

Facebookov algoritem deluje tako, da bo oglase prikazoval tistim, ki bodo najverjetneje dosegli vaš zastavljen cilj. Torej, če sponzorirate objavo, avtomatsko določite cilj ‘engagement’, tudi, če delate kampanjo preko zmogljivega urejevalnika (power editorja), lahko določite cilj povečanje klikov, ali povečanje dosega objave.

Za vse te cilje vam bo FB poiskal ljudi in priskrbel odzive na oglas, klike na spletni stran, ampak žal vam to ne bo povečalo konverzij na vaši spletni strani.

Če želite povečati prodajo, pridobiti email naslove obiskovalcev in graditi email bazo, morate kampanji na začetku določiti cilj ‘povečanje konverzij na spletni strani’.

Ampak v nekaterih primerih se vam izplača najprej lansirati PPE kampanje (kampanje, kjer je cilj enagagement) in šele nato iti v CPA kampanje (kampanje, kjer je cilj konverzija).

Kdaj in zakaj prakticirati kampanje, kjer je cilj ‘engagement’ in kako se lotiti procesa?

# 1 Ko imate na voljo vrsto različnih kreativ, denarja za testiranje pa ne veliko

Se sprašujete, na katero sliko se bodo vaši potencialni kupci najbolj odzvali? Je to slika produkta, video o tem kako produkt uporabljati in kako deluje, slika produkta v uporabi, slika zadovoljne stranke? Ali bolje vključiti tekst na sliko, ali dodati kakšno drugo grafiko?

Kakšen tekst najbolj nagovori vašo ciljno skupino? Obljuba, problem?

Sama zagovarjam, da vedno testirate več različnih kreativ, saj ne morete pričakovati, da bodo skozi vaše oči gledali tudi vaši potencialni kupci. Kar je za vas morda interesantno in privlačno ni nujno res za vaše potencialne kupce.

Še nekaj velja (za večino primerov) – bolj je oglas oblikovanj slabše deluje. Bolj je naraven, bolje je. Če je to res za vašo dejavnost, boste mogli testirati sami.

Ampak kmalu lahko nastopi problem.

Če imate par različnih kreativ, tekstov in več ciljnih skupin, vaš produkt pa ni ravno poceni, potem boste rabili veliko denarja, da boste v CPA kampanji dejansko prišli do spoznanja katera kreativa bolj deluje. Facebook bo tudi veliko bolj kompliciral komu bo oglas prikazoval, saj načeloma obstaja manj ljudi, ki se bodo skozi vaš oglas pretvorili v kupce, kot tistih, ki bodo vašo objavo všečkali, delili ali nanjo komentirali.

Kar lahko naredite je, da za mali budget (2-5€/dnevno) testirate različne kombinacije kreativ in tekstov ter tako vidite kaj najbolj zažge.

 

# 2 Ko želite povečati kredibilnost oglasu in prepričati hladne skeptike

‘Social proff’ objave je izjemno pomemben in vam poveča kredibilnost trditve, ki jo navajate v oglasu. V prvem pravilu smo izbirali kreativo in tekst, da smo prišli do spoznanja kaj bo najbolj

Če ste recimo prepričani v zadovoljstvo vaših strank in prejmete veliko pozitivnih povratnih informacij o delovanju produkta, storitve, ipd., lahko najprej prikazujete oglas samo njim, z namenom, da pridobite pozitivne komentarje, všečke in tako imate super kreativo, ki je še podprta s strani vaših strank. V tem primeru optimizirate kampanjo za ‘povečanje dosega objave in večji “engagement”’.

Potem ta isti oglas lansirajte med hladne skeptike, s ciljem doseči konverzijo  in dosegli boste veliko večji uspeh, kot sicer.

Ko imate nekaj takih oglasov na zalogi, potem bo vsako odpiranje nove interesne skupine, podobnih (lookalike) občinstev veliko lažje in se na vašem oglasu ne bodo valila samo čudna skeptična vprašanja, temveč bodo vaše trditve v oglasu potrjevale resnične izjave in mnenja vaših zadovoljnih strank.

 

# 3 Ko iščete prave ciljne skupine

V istem konekstu kot prvo pravilo se lahko PPE oglasi uporabljajo tudi za iskanje odzivnih ciljnih skupin. Katera kreativa bo najbolj delovala pri posamezni ciljni skupini, boste vedeli samo s testiranjem. Smiselno je, da četudi je kampanja zasnovana tako, da bo dosegala cilj ‘engagementa’ vključiti nek klic k akciji. Recimo, če imate objavo, ki vključuje sliko in tekst, med tekst vključite povezavo do vaše spletne strani in vključite klic k akciji, kot je recimo “prijavi se tukaj”, “oddaj povpraševanje”, “naroči svoj izvod”, “kupi svojega tukaj” ipd.

Primer:

canva-photo-editor-42

Kako se lotiti procesa?

Ves trik je v tem, da delate oglase preko obstoječih objav. Ne glede ali gre za PPE ali CPA kampanje, vam priporočam, da se oglaševanja lotite tako.

Obstoječe objave niso samo tiste objave, ki ste jih vi objavili na vaši javni FB strani, temveč lahko naredite skrite objave, ki jih potem lahko potegnete v različne kampanje. V tem je vsa skrivnost. Če recimo vaš oglas pri določeni ciljni skupini deluje super in boste ‘ad-set’ duplicirali, vam bo kreativo tudi kopiralo, vendar se bo “social proff na oglasu” pri novi ciljni skupini izbrisal. Če pa boste oglase delali preko obstoječih in skritih objav, se bodo prikazovali tudi vsi všečki, komentarji in delitve, kar bo posledično dvignilo kredibilnost vam in vašemu oglasu.

>preko menija v Facebook oglaševalskem računu dostopite do kategorije “page posts”

canva-photo-editor-39

>kreirate novo objavo (lahko izberete link objavo, lahko samo sliko in tekst, lahko video, …)

canva-photo-editor-40

> izberete objavo na nivoju oglasa (če objava ni vidna kopirate ID številko, ki se določa vašo objavo in ročno vnesete v označeno polje)

canva-photo-editor-41

Kaj morate paziti?

> Neobjavljene objave ne boste mogli naknadno urejati, tako da bodite pozorni na to, da so narejene slovnično brezhibno, da vsebujejo prave povezave in, da so vstavljene kreative v skladu s pravilom 20% teksta.

> Kljub temu, da priporočam, da v nove kampanje delate preko obstoječih objav, pa je potrebno paziti, da niste odvisni samo od ene objave. Ko imate recimo problem z negativnimi komentarji ali slabimi odzivi na vaš oglas, bo to vplivalo na kredibilnost oglasa. In če imate na to objavo vezanih precej kampanj, lahko rezultati drastično padejo.

Torej imejte na zalogi več objav, da boste lahko preprečili ta scenarij.

 

 

Sedaj pa ste na vrsti vi. 

V komentar spodaj zapišite vaše uvide in spoznanja. Zaupajte mi metode in trike, ki delujejo pri vas in vašem poslu.

Se vam je zdela objava poučna in koristna še za koga? Naredite mu uslugo in delite ta zapis z njim.

 

Hvala za pozornost.

‘Se bereva’ spet naslednji ponedeljek.

Pozdravček,

Maja

Comments are closed.