Je vaše podjetje “zrelo” za oglaševanje na spletu?

Današnji zapis bo malce drugačen od preteklih. Namen je, da vam odpre oči in vas in vaše podjetje usmeri v pravo smer rasti na spletu (in tudi sicer v poslu).

Vsebina, ki sledi v nadaljevanju vas bo zaščitila, da investirate v oglaševanje ali najamete oglaševalsko agencijo preden je vaše podjetje “zrelo” za to. 

S prehitevanjem dogodkov lahko na dolgi rok naredite več škode kot koristi, oziroma se vaša idealna slika uspeha, ki ste si jo narisali v glavi hitro razbije na 1000 koščkov.

Vse preveč ljudi in podjetij misli, da bodo z oglaševanjem na Facebooku ali Googlu obogateli in da bodo ti povečali prodajo do neskončnosti.

To so mokre sanje vsakega podjetnika in, če bi bilo tako enostavno, potem bi s to logiko naredili produkt, ponudili storitev, prižgali oglase in se sončili na Bahamih medtem, ko bi denar pritekal na vaš račun.

Saj veste, da ne gre tako.

Za uspeh je potreben cel miks nekih aktivnosti in preden se lotite resnega oglaševanja (tukaj ne mislim sponzoriranja objav), premislite ali ste že na tej točki, da lahko od tega iztržite največ. Le tako bo vaš vložek za oglaševanje investicija in ne strošek.

V nadaljevanju boste izvedeli, kateri elementi so ključni, da boste na spletu dosegli kar se da velik uspeh.

 

# 1 ELEMENT : Spletna stran

Se vam zdi to samoumevno? Super, ampak berite dalje, ni vse tako črno-belo kot se zdi na prvi pogled.

Osnova za resno Facebook oglaševanje je zagotovo spletna stran, ampak ne kar ena.

Optimizirana mora biti za oglaševanje.

Kaj to pomeni?

V mojih preteklih zapisih sem veliko pisala o tem, kako naj bi izgledala prodajna stran, enega izmed njih si lahko preberete tukaj: http://www.majamarketinglab.si/stran-ki-proda-najvec-bi-jo-moralo-imeti-vsako-spletno-podjetje/

Da je pristajalna spletna stran optimizirana za oglaševanje pomeni, da je konsistentna z vašim oglasom, da je dejansko podaljšek oz. nadaljevanje vašega oglasa.

Vsebovati mora vse informacijie, ki jih uporabnik na tisti točki potrebuje, da se odloči za nakup, odgovoriti mora na vsa skeptična vprašanja in ustvariti zaupanje v vseh pogledih.

Prav tako je pomembno to, da imate postavljen proces prijave, nakupa in da so vsi koraki jasno definirani.

Tukaj je smiselno vključiti sistem sprejemanja plačil preko Paypala, kreditnih kartic ipd.. Če sodeč po izkušnjah vaše stranke plačujejo vam v gotovini (recimo ob obisku, na dogodku ipd.) ali po plačilnem nalogu, potem tega dela ne jemljite smrtno resno.

To zadnje lahko naredite zelo enostavno, tako da prepričanje, da za to potrebujete dodatne pol leta za to.

Pri spletni strani ni dovolj, da JE, ampak je potrebno, da ŽIVI.

Razmislite o blogu in delite vsebine, ki so relevantne vašim potencialnim strankam.

Naj skozi njih spoznajo vas in vaš produkt ter prejmejo dodano vrednost pred in po prodaji.

Ko boste nekoga preko oglasov spravili na spletno stran, je najverjetneje, da bodo ti naredili malo samoiniciativne raziskave o vas in preverili še druge vsebine, reference ipd.

O tem zakaj pisati blog, si lahko preberete v zapisu, ki sem ga napisala prejšnji teden tukaj: http://www.majamarketinglab.si/3-razlogi-zakaj-pisati-blog/

Spletna stran je z vidika oglaševanja pomembna tudi zato, da lahko pridobite podatke o obiskovalcih in konverzijah ter s tem izboljšate vaše kampanje v bodoče.

Več kot imate teh podatkov, boljše rezultate boste dosegli.

Obiskovalcem sledite preko Pixel kode, ki jo enostavno kreirate znotraj Facebook oglaševalskega računa.

 

# 2 ELEMENT: Strategija grajenja email baze (Lead magnet)

Oglaševanja se lahko lotite še preden imate dejansko ponudbo in produkt za prodajo.

Tudi jaz sem z oglaševanjem za svojo dejavnost pričela veliko prej preden sem imela sploh kaj prodati.

To se mi je obrestovalo kasneje, saj je najlažje prodati vaši email listi, ki vam že na nak način zaupa in pozna in imate z njimi vzpostavljeno redno komunikacijo.

Zato preden se lotite oglaševanja razmislite tudi o tem, kaj bi lahko vašim strankam ponudili brezplačno v zameno za email naslov?

Tukaj je pomembno to, da je vrednost tega ‘lead magneta’ v očeh vaših potencialnih strank velika, da zadovolji oz. preseže njihova pričakovanja in zaradi katerega bodo želeli več. Prvega vtisa se baje ne da popraviti. 🙂

To ne pomeni, da morate narediti e-knjigo na 100 straneh, nasprotno.

Podarite lahko ekskluzivno vsebino, e-knjigo, kupon za popust (čeprav tukaj morajo že imeti interes za nakup), mini izziv ali načrt za X število dni, akcijski vodič, koledarček, pobarvanke, zloženko afirmacij, karkoli je pač relevantno vaši ponudbi.

Brezplačna ponudba naj bo vidna na vaši spletni strani, na Facebooku ipd.

 

# 3 ELEMENT: Email sistem

Če boste želeli avtomatizirati prodajo, potem preprosto potrebujete sistem za pošiljanje emailov, s katerim boste lahko določene dele prodajne strategije avtomatizirali in si tako nepredstavljivo olajšali delo.

Ta del sicer ni nujen, da začnete oglaševati, vendar je nujno potreben za druge dele vašega nastopa na spletu – za pošiljanje ‘polnovrednih’ vsebin, enkratnih ponudb, avtomatizirano pošiljanje po prijavi ali registraciji ipd.

Ta element gre z roko v roki z obema prejšnjima elementoma.

Če boste na vaši spletni strani nudili nek ‘lead magnet’ potem se morajo kontakti ‘stekati’ v vaš email sistem, kjer se sproži neka avtomatizacija prednastavljenih sporočil.

 

# 4 ELEMENT: Zadostna razlika v ceni (RVC)

Pri oglaševanju na Facebooku morate vedeti, da vas prodaja stane nekje od 20-30% (variira gor dol) in morate vedeti ali se vam bo oglaševanje z vašim produktom pokrilo.

Če recimo prodajate knjigo, ki stane 12€ in vas pri tem tisk stane 4€ potem naj strošek nakupa ne presega 4€, saj verjetno želite, da vam kaj ostane.

Če v nadaljevanju nudite nek tečaj, delavnico, več knjig ipd. je zgodba malce drugačna.

Življenjski cikel stranke je daljši in s tem tudi vrednost, ki jo vam generira tekom določenega obdobja.

Prav tako je super, če prodajate produkt, ki ga stranka kupi večkrat (recimo kremo za obraz ipd.).

V tem primeru ne morete gledati številk iz zornega kota, ki sem vam ga predstavila prejle, temveč morati preračunati kolikšen odstotek strank se vrne in kupi ponovno, koliko časa vam ostajajo zveste ipd.

Šele nato se lahko odločite, koliko naj bi znašal strošek posameznega naročila, ki ga dosegate z oglaševanjem.

Enostavno morate poznati matematiko vašega podjetja, pa naj se zdi še tako grozna stvar.

Na to temo si preberite moj pretekli zapis, ki poglobljeno govori prav o tem, koliko lahko namenite za Facebook oglase. Preberite tukaj: http://www.majamarketinglab.si/pravila-oglasevanja-ki-jih-se-ne-poznate/

 

Na tej točki ne bi posebej poudarjala to, da je potrebno imeti odzivno, kompetentno podporo strankam, da je za uspeh pomembna tudi atratkivnost ponudbe, inovativni pristop, ugled blagovne znamke, pozitivne povratne informacije obstoječih strank, ocene o vas in vašem produktu / storitvi na spletu in še marsikaj.

Torej, je vaše podjetje zrelo za resno oglaševanje na spletu?

Če še niste v tej fazi, zapišite v komentar spodaj, kaj potrebujete storiti, da pridete tja, kakšen je vaš načrt in kako se boste korakov lotili v bodoče.

 

Se vam je zdela objava koristna in nujna še za koga?

Naredite mu uslugo in delite ta zapis z njim.

 

Hvala za pozornost in ‘se bereva’ spet naslednji ponedeljek.

 

Pozdravček,

Maja