Formula za zmagovalno video kampanjo na Facebooku

Vse se vrsti okoli videjev. Celotna platforma Facebooka in Instagrama stremi k izboljševanju infrastrukture in uporabniške izkušnje pri gledanju video vsebin. Samo nekaj izboljšav v zadnjem letu je totalno zavrtelo svet na glavo vsem poslovnim uporabnikom.

Facebook Live je način, kako se lahko na organski (neplačani način) približate svojim uporabnikom in gostite oddajo.

Instagram Live ima nekako enak motiv v ozadju in vam omogoča, da se s svojo publiko povežete na bolj intimen, pristen način.

Potem poznamo Facebook in Instagram storyje, ki prejmejo absolutno večji odziv, če so v video formatu.

Funkcionalnost Instagram TV omogoča, da delite s svojimi sledilci vsebine v daljšem formatu in za vse te omenjene formate vsebin vas bo tako Facebook kot Instagram nagradil z večjim organskim dosegom.

Kako vas nebi, saj so uporabnikom take vsebine všeč, kar je zmagovalna formula za vse.

Ampak danes z vami ne bom govorila o tej temi, čeprav sem že “padla notri” in obljubim, da enkrat o tem zapišem konkretne smernice tudi na mojem blogu.

Danes bom govorila o VIDEJU, ki lahko popolnoma spremeni vaše poslovne rezultate iz naslova Facebook oglaševanja.

Ne morem dovolj poudariti, kako zelo pomembno je, da se poslužujete video oglaševanja in če z budnim očesom spremljate evolucijo platforme in sledite oglase, ki prejmejo veliko ogledov, odziva in navsezadnje prodaje – boste videli, da med njimi dominira video format.

 

Danes z vami delim formulo za zmagovalno video kampanjo, ki nam jo je lansko leto zaupal Keith Krance, na konferenci Traffic&Conversion v San Diegu. Seveda je ta formula brezčasna in deluje tudi v letu 2019, 2020 in tudi v letu 2025 bo zagotovo.

Ta zapis je del DIGITALNIH ZAPISKOV TRAFFIC&CONVERSION edicije 2017.

Kot veste vsako leto odidem v San Diego na največjo konferenco o spletnem marketingu, kjer spoznavam nove način, stare izboljšane pristope – kako maksimizirati naše prodajne učinke na spletu.

Čez teden dni spet odhajam po novo znanje in zagotovo ga bom z vami delila spet, saj je odziv na digitalne zapiske več kot pozitiven.

ZAPISKE 2017&2018 lahko prejmete s 40% popustom za samo 29,40€ !

Preden se poglobimo v formulo, si poglejmo še 6 načel, ki odločajo o usodi vaših video (in drugih oblik) vsebin.

 

Zakaj neka vsebina sproži viralni efekt?

  1. Družbena vrednost in pomembnost ⁃ delijo stvari, ki jih delajo bolj pomembne
  2. Socialni vzgibi ⁃ stvari, ki so družbeno pomembni in jih smatramo za pomembne
  3. Emocije ⁃ Ko nam je mar za nekaj in nas to gane delimo naprej
  4. Pripadnost ⁃ zgledovanje po nečem, pripadnost
  5. Praktična vrednost ⁃ radi delimo stvari, ki imajo neko praktično vrednost in nas v neki meri izobrazi
  6. Zgodbe ⁃ ljudje obožujemo zgodbe

 

Video oglasi so dolgoročni vir vaših kampanj, saj za razliko od slike vsebujejo vizualne in avditivne elemente, kar rezultira v boljšem memoriziranju sporočila ter ustvarja globjo povezanost med vami in uporabnikom na drugi strani zaslona.

Prav tako so ogledi videjev odličen vir za remarketing kampanje – IN DO 3X CENEJŠI KOT KLIKI SPLETNEGA MESTA.

Kot boste videli v nadaljevanju mi prisegamo na vsebinsko bogate video vsebine – takšne, ki jih ljudje radi delijo. Delitev vaših oglasov vam ne samo prinese viralnost, temveč pripomore k nižjemu strošku na klik in večjemu volumnu prikazov vašega oglasa. Video z bogato vsebino ogreje uporabnika, da le ta pride na vašo spletno stran pripravljen na naslednji korak v vašem prodajnem procesu.

 

Sedaj pa se posvetimo elementom formule.

1.ELEMENT: Ustavite “scrollanje” in pridobite pozornost

 

*očitni premiki rok (mahanje ali “stop efekt”)

 

*prebijte rutino (gibanje, nenavadni elementi v videu)

*naj bo vaš obraz približan ekranu ali pa se premikajte (hodite proti ekranu, bodite v gibanju – vsako gibanje prebije vzorec).

 

2. ELEMENT: EDIE formula

 

Naj vaše video vsebine dosežejo enega izmed naslednjih ciljev:

  • Educate (izobrazite) ● Demonstrate (demonstrirajte) ● Inform (informirajte, obvestite, ozavestite) ● Entertain (zabavajte, nasmejte)

 

IZOBRAZITE

Primer 6 minutnega videja, ki deli novosti na področju FB oglaševanja, gledalci doživijo veliko “AHA” momentov in zato tudi želijo deliti (kot vidite ima video skoraj 800 delitev).

Video vsebina predstavlja neko novo znanje, vedenje in zato predstavlja veliko novo vrednost, ki jo lahko takoj unovči v praksi.

Tovrstne video vsebine so super tudi za ogrevanje za naslednji korak – v tem primeru sem večkrat omenil webinar, ki ga pripravljamo in vmes nevsiljivo a zelo očitno povedal, da več o teh zadevah izvejo v webinarju. Ko pridejo uporabniki do spletne strani so že dodobra ogreti in konverzija v teh primerih je neverjetna.

 

Video oglas, ki odlično prikazujeje primer, si lahko pogledate TUKAJ.

 

 

DEMONSTRIRAJTE

Za eno izmed naših strank, ki ima bolj tehnični produkt smo naredili enostaven video, ki predstavlja, kaj stranka z uporabo njihovega orodja lahko pričakuje – kakšen končen izdelek. Tovrstni videji so super za predstavitev novih gadgetov, aplikacij, tehničnih orodij in drugih orodij in pripomočkov, za katere ljudje še ne vedo kako jih uporabljati in kakšen učinek točno imajo.

 

Video oglase, ki odlično prikazujejo primere si lahko pogledate TUKAJ.

 

INFORMIRAJTE

 

To niso brezvezne, suhoparne in tehnične informacije o vaših produktih. Vedno se skoncentrirajte na benefite, ki jih ima stranka. Na spodnjem primeru je ustanovitelj super blagovne znamke Organfy predstavil 11 superživil, ki sestavljajo njihovo odlično mešanico in na ta način svoje občinstvo ozavestil, izobrazil in informiral o alternativah, ki jih lahko uporabijo kot zdrav obrok, prehransko dopolnilo ipd. Ker govori o novostih, ki jih ljudje radi delijo, se to pozna tudi na engagementu – vidite, da ima video oglas več kot 40.000 delitev.

 

Video oglase, ki odlično prikazujejo primere si lahko pogledate TUKAJ in  TUKAJ.

 

ZABAVAJTE

Ali lahko vaš produkt ali storitev predstavite na smešen in zabaven način? Dajte!

 

Video oglase, ki odlično prikazujejo primere si lahko pogledate TUKAJ

 

3. ELEMENT: Klic k akciji

 

Velikokrat vidim krasne videje, vendar zdi se, da se oseba, ki je videjo snemala ne ve čisto točno kaj je eksaktni cilj in kateri korak je naslednji.

Za vašo stranko morate vedeti, kje se nahaja in kaj je njen naslednji korak, zato morate večkrat pozvati k temu koraku.

To lahko naredite zelo nevsiljivo in lahkotno. Uporabite jih tekom videja od 3-4x.

 

Za konec pa bi vam rad povedal še 2 izredno pomembni zadevi.

Prva je ta, da naj vam ta formula služi, vendar naj vas ne omeji. Nikoli in nikdar ni le enega pravila, ene formule in točne poti, ki vas bo pripeljala tja kamor si želite.

 

Drznite si iti izven okvirjev. Druga stvar je – lotite se akcije takoj zdaj!

Moj ljub rek je: “Get started now, get fancy later.” In eden izmed učencev v naši Facebook akademiji je to potrdil z naslednjo objavo.

Kot vidite na sliki desno je Rachel pohvalila njegovo delo in Aaron ji je odgovoril, da je le sledil preprosti formuli, ki ste jo tudi vi ravnokar spoznali, posnel video z Iphonom in uredil video montažo, s pomočjo Fivver oblikovalca za $100.

 

Torej akcija je edina prava smer, ki jo lahko ta trenutek uberete.

 

MOJ KOMENTAR in DRAGOCEN NASVET:

Video vsebine, ki jih nameravate uporabiti za namene oglaševanja vedno opremite s podnapisi, saj 80% uporabnikov na Facebooku ne vklopi zvoka.

Video oglas se prične predvajati avtomatsko, vendar zvok mora uporabnik vklopiti sam. Če pomislite v smeri, da veliko ljudi uporablja Facebook v službi, med vožnjo na avtobusu, vlaku, v taksiju, med čakanjem v vrsti, idp., vam postane jasno, da zvoka tudi ne bodo vklopili, zato zagotovite možnost, da uporabnik “zaužije” in doživi vašo vsebino kljub temu v celoti. 

Druga stvar, ki jo imejte v mislih je dejstvo, da več kot 50% uporabnikov spleta vidi vaš oglas na mobilih napravah. Torej prilagodite dimenzije temu ustrezno, poslužujte se kvadratne postavitve, ki bolj celostno zavzame ekran in prevzame pozornost.

Po mojih izkušnjah ‘zažigajo’ oglasi, ki delujejo naravno, torej niso visoko kakovostni televizijski oglasi. Včasih lahko dobro vsebino posnamete z uporabo vašega pametnega telefona ter z določenimi aplikacijam še dodatno izboljšate uporabniško izkušnjo.

Uporabljajte tagline (napise), saj kot sem omenila prej na prvi točki, uporabnik ponavadi ne vklopi zvoka. Tagline lahko vstavite z uporabo aplikacij kot je recimo LUMEN5.

 

 

Če si želite še več takih praktičnih smernic, formul, taktik, sezname orodij, ki vam omogočajo vse te poteze brez visokih vložkov, naj vam zaupam, da vse to prejmete znotraj zapiskov Traffic&Conversion konference 2017&2018.

Ne pozabite na ponudbo, v kateri vseh 500 strani prejmete s 40% popustom.

 

 

Se vam je zdela objava zanimiva in koristna še za koga?

Naredite mu uslugo ter delite ta zapis z njim.

 

Hvala za vašo pozornost in se beremo spet kmalu.

Pozdravček,

Maja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja